Kleuradvies – peuters, kleuters, kinderopvang

Goede kinderopvang is een prima aanvulling op de opvoeding thuis. Kinderen leren hier met elkaar om te gaan en zich ook los van hun ouders te ontwikkelen. Om de overgang niet te groot te maken moet de opvang gezellig, beschermend en veilig zijn. Kinderdagverblijven zijn er in diverse vormen: verbouwde woningen of kantoren, nieuwbouw, groot- of kleinschalig. Maar altijd spelen licht, ruimtelijkheid en zichtlijnen een grote rol bij het vaststellen van een verantwoord kleurenplan.

Een greep uit de vragen die belangrijk zijn voor een kleurenplan: Hoe veel licht komt er binnen? Hoe ligt het gebouw ten opzichte van de zon? Welke functie hebben de ruimtes? Hoe zijn de afmetingen? Wat is er met de ruimtes mogelijk? Welke leeftijdsgroepen worden opgevangen?
In ieder geval is het verstandig, juist voor kinderen die in hun levensfase nog erg naar binnen zijn gericht en veiligheid nodig hebben, het kleurgebruik in de groepen harmonisch en samenhangend te maken.

Natuurlijke kleuren zoals blauw en groen vormen, in combinatie met warme tinten, een mooi basispalet.

Tips
  • Houd bij de kleurkeuze rekening met het meubilair, het speelgoed en de raambekleding.
  • Voorkom te veel grote kleurcontrastverschillen tussen licht en donker.
  • Ga eens op de knieën zitten om de ruimte vanaf de ooghoogte van de kinderen te ervaren en hang dan de illustraties op.