Kleuradvies – restaurant

Volgens marketingdeskundigen is maar liefst 95% van de geldbesteding gebaseerd op emotie in plaats van op rationele overwegingen. Genot is een gevoelstoestand die afhangt van veel factoren. Omgevingsgeluid, slechte verlichting, onduidelijkheid, tocht, een steriele of deprimerende omgeving, het speelt allemaal een rol. Het is verwonderlijk hoe snel onze eetlust kan veranderen door invloeden zoals de sfeer in een ruimte.
Een met zorg vormgegeven omgeving, waarbij een beleving wordt geboden aan alle zintuigen, kan de gevoelens van personen in die omgeving beïnvloeden en bijvoorbeeld reacties opwekken waarbij mensen in een omgeving willen blijven of deze omgeving juist willen verlaten.

Een restaurantdecor hangt dus voor een groot deel af van het specifieke gevoel dat het zijn gasten wil meegeven – feestelijk, elegant, huiselijk, rustiek – en dit hangt ook weer samen met het soort restaurant. Een haute cuisine kiest meestal voor elegant of modern meubilair, terwijl een snackbar er vreemd zou uitzien met een chic decor.

Een goed ontwerp van een restaurant zou dus moeten starten bij het uitzoeken wat de beoogde emotie van de bezoeker zou zijn. En vervolgens door de ruimte dienovereenkomstig te ontwerpen.

Tips
  • Betrek ook tafelkleden, borden en stoffering bij het totale kleurplan.
  • Kleuren als verzadigd rood, oranje en geel stimuleren onze eetlust door het effect dat ze hebben op onze stofwisseling. Daarom zijn vooral puur rood en geel favoriete kleuren voor fastfood restaurants en snackbars. Is de uitstraling op een hoger niveau dan zullen deze kleuren meer afgestemd zijn.