KleurQuotes

IS KLEUR CONSTANT


Afhankelijk van de samenstelling van het licht zullen kleuren continu veranderen. Maar ook door oppervlakteverschillen in structuur en glans van het materiaal, en door verschillen binnen de compositie van een samengesteld kleurpalet zal een kleurtint in dimensie altijd verschuiven. Zo zal een rood intenser overkomen in combinatie met wit, dan wanneer de naast gelegen kleur meer verdonkerd is; bijvoorbeeld chocoladebruin. Indien een bepaalde kleurtint niet kan of mag worden aangepast, maar wel de wens dat de kleurtint meer verzadigd moet overkomen, dan kan dat eenvoudig worden bereikt door deze kleurtint te combineren met een veel lichtere kleurtint.


KLEUR & PALET


Kleur verbindt of onderbreekt vormvlakken. In het algemeen worden alle vormvlakken binnen een ruimte bewust volgens een kleurpalet geadviseerd, maar het plafond blijft in veel voorkomende gevallen wit. Met als gevolg dat de contrastwerking (licht/donker) in hardheid van het wit met het omliggende kleurpalet minder verfijnd in samenhang overkomt.

In het 1e voorbeeld is het wit van het plafond feitelijk te hard. Een off-white kleurtint of meer verdiept had het plafond in samenhang meer verbonden met de ruimte. In het 2e en 3e voorbeeld is de ordeningen en samenhang van het kleurpalet in balans met de ruimte en natuurlijk mede afgestemd op de vraagspecificatie van de opdrachtgever.


KLEURONTWERP MOET WORDEN VERKLAARD …


Het is belangrijk dat elk samengesteld kleurplan wordt onderbouwd, dat aansluit op de gewenste expressie van de ruimte en de gebruikers met hun behoeftes, mogelijkheden en psychische en/of fysieke beperkingen.
Met een bewust kleurgebruik maak je het verschil. Heb jij op je werk een dergelijke uitdaging? Stuur me dan een bericht. Ik help je graag verder.


kleur is de plastiek van de vormwerking

Met kleur wordt de volumetrische compositie van een gebouw of ruimte
samengebracht, benadrukt of juist tegenovergesteld ontkend.


Kleur leidt het oog en legt verbanden en ordent

Drie op zichzelf staande beelden. De beelden 1 en 2 versmelten in elkaar door vorm en kleurgebruik.
Het derde beeld legt alleen een verband met de toegepaste kleurtinten.


Contrast bepaalt de werking van het kleurpalet

Veel mensen denken dat de toepassing van veel kleuren onrust geeft. Is dat zo?

Zoals de drie kleurpaletten laten zien, zijn juist de onderlinge contrastverschillen van de kleurtinten bepalend en kunnen daardoor zacht, gevarieerd, hard of dynamisch overkomen.
Bij het samenstellen van een kleurpalet is het van belang om eerst de onderlinge contrastwerking van de kleurtinten te bepalen. Aansluitend kan dan de vertaling naar de kleurtoonnuances worden gemaakt.


Geen vorm zonder kleur en geen kleur zonder vorm

Getekende architectuur is wit papier met zwarte lijnen. Pas door het ontwerp te materialiseren, met eigen of toegepaste kleuren, krijgt de volumetrische compositie (ontwerp) karakter en betekenis voor de gebruikers.


Kleur & veiligheid

Er bestaan veiligheidsnormeringen welke kleuren gebruikt moeten worden om ons in onze leefomgeving veilig te verplaatsen of veilig te werken met mechanische machines. Ondanks al deze normen, is het nog steeds verbazingwekkend dat hierbij voorbij wordt gegaan dat een deel van de mensheid kleurenblind zijn en deze kleuraanduidingen beperkt of niet goed kunnen onderscheiden. Er bestaan diverse vormen van kleurenblindheid, maar het is vooral de combinatie rood/groen die voor visuele problemen zorgt; zie de kleurpotloden, boven normaal onder met de storing rood/groen. Het is dan ook vreemd dat de combinatie rood/groen nog altijd wordt gebruikt, zoals bij machines en apparaten, stoplichten, lesmateriaal, reclame-uitingen, veiligheidssymbolen en meer.

Het is beter om de combinatie rood/groen te voorkomen of alleen in combinatie met duidelijk herkenbare symbolen. Nog beter is een combinatie van blauw/geel te gebruiken; zoals de drukknoppen (open & dicht) van de NS-treinen worden geduid.
Met een bewust kleurgebruik maak je het verschil. Heb je vragen of een project? Stuur me dan een bericht. Ik help je graag verder.


Kleur en licht is een integraal onderdeel van het ontwerp

Kleur wordt niet alleen beïnvloed door de vorm en de kleur op zich. Maar ook textuur, dichtheid of doorschijnendheid van het gekleurde oppervlak, licht en schaduw van de dag, kunstlicht en de weerkaatsing van omliggend gekleurde elementen.


Bestaan er lelijke kleuren?

Er bestaan geen lelijke kleuren. Wel lelijke of ongebruikelijke toepassingen.
Kleur heeft twee gezichten; verstand en gevoel. Kleur wordt vanuit een persoonlijk gevoel en voorkeur bepaald. Het is belangrijk dat een kleurplan wordt onderbouwd, dat aansluit op het object, functie, reclame-uiting en gebruikers met hun behoeftes.