ColorQuotes

Geen vorm zonder kleur en geen kleur zonder vorm

Getekende architectuur is wit papier met zwarte lijnen. Pas door het ontwerp te materialiseren, met eigen of toegepaste kleuren, krijgt de volumetrische compositie (ontwerp) karakter en betekenis voor de gebruikers.


Kleur & veiligheid

Er bestaan veiligheidsnormeringen welke kleuren gebruikt moeten worden om ons in onze leefomgeving veilig te verplaatsen of veilig te werken met mechanische machines. Ondanks al deze normen, is het nog steeds verbazingwekkend dat hierbij voorbij wordt gegaan dat een deel van de mensheid kleurenblind zijn en deze kleuraanduidingen beperkt of niet goed kunnen onderscheiden. Er bestaan diverse vormen van kleurenblindheid, maar het is vooral de combinatie rood/groen die voor visuele problemen zorgt; zie de kleurpotloden, boven normaal onder met de storing rood/groen. Het is dan ook vreemd dat de combinatie rood/groen nog altijd wordt gebruikt, zoals bij machines en apparaten, stoplichten, lesmateriaal, reclame-uitingen, veiligheidssymbolen en meer.

Het is beter om de combinatie rood/groen te voorkomen of alleen in combinatie met duidelijk herkenbare symbolen. Nog beter is een combinatie van blauw/geel te gebruiken; zoals de drukknoppen (open & dicht) van de NS-treinen worden geduid.
Met een bewust kleurgebruik maak je het verschil. Heb je vragen of een project? Stuur me dan een bericht. Ik help je graag verder.


Kleur en licht is een integraal onderdeel van het ontwerp

Kleur wordt niet alleen beïnvloed door de vorm en de kleur op zich. Maar ook textuur, dichtheid of doorschijnendheid van het gekleurde oppervlak, licht en schaduw van de dag, kunstlicht en de weerkaatsing van omliggend gekleurde elementen.


Bestaan er lelijke kleuren?

Er bestaan geen lelijke kleuren. Wel lelijke of ongebruikelijke toepassingen.
Kleur heeft twee gezichten; verstand en gevoel. Kleur wordt vanuit een persoonlijk gevoel en voorkeur bepaald. Het is belangrijk dat een kleurplan wordt onderbouwd, dat aansluit op het object, functie, reclame-uiting en gebruikers met hun behoeftes.